Kaptan yolu nasıl bulur?

Bir açık deniz kaptanı ne zaman yola çıkacak olsa cebine ekstradan bir harita koyar.

Evet, son teknoloji navigasyon sistemleri, rotadaki ayrıntıları gösteren mükemmel cihazlarla donanımlı bir gemileri vardır mutlaka ama kaptan sadece o cihazların varlığına güvenmez… Güvenemez.

İhtimallerin insanıdır kaptan. “Ya cihazlar bozulursa, ya muazzam bir fırtına cihazları kullanılamaz hale getirirse” gibi “Ya” ile başlayan onlarca cümle kurabilir size… Bu yüzden bir tane dümen başında bir tane de yedeğinde bir haritası vardır ve onlarsız yola çıkmaz hiçbir kaptan.

İş dünyasının kaptanları da yöneticilerdir, ekiplerini hedefe ulaştıracak yolda dümende onlar bulunur. Madem yöneticiler de bir nevi kaptan;
– Neden haritasız yola çıksınlar?
– Neden hedeflerine haritasız varmaya çalışsınlar?
– Rotayı belirleyecekleri harita olmazsa oraya buraya sürüklenip durmazlar mı?

Onları hedeflerine en hızlı ve en güvenli şekilde ulaştırabilecek haritanın adıdır strateji; “gidiş yolu”dur.

Stratejisiz hedefe ulaşma çabası, pusulasız ormandan çıkmaya çalışmaktır aslında. Birçok yol vardır ama en doğrusunu seçmek için bir dizi analiz yapılmadıysa, beyhudedir hızlı ve etkili olma çabası. Boşa zaman harcamaksa, geride kalmanın başka şekilde ifadesidir.

Yönetmek zor zanaattır:
– Yetkinlik gerektirir.
– Güven gerektirir.
– Ekiple bir olmayı, ortak hedef kovalamayı gerektirir.

Ondandır pek çok sorumluluğun aynı anda yöneticilere verilmesi. Ancak onlar becerebilirler bir dolu işi aynı anda. Bu yüzdendir başarısızlıklarda faturanın en çok onlara çıkarılması. Çünkü analiz de onlarındır, karar da. Haritayı da onlar çizer, varılacak noktayı da onlar belirler. Varmak da onların işidir, vardıktan sonrasını planlamak da…

Yetkinliktir stratejik düşünmek de, stratejik yönetmek de. Yani düşünmenin de, planlamanın da, yönetmenin de stratejisi olmalıdır. Çünkü gidiş yoludur hep farkı yaratan. Başarının da yolda kalmanın da anahtarıdır strateji; ihtimallerin hesaplanmasıdır. Yeri gelince geri çekilmek de stratejidir, alttan almak da.

Hangi hedef için harekete geçeceğini bilmek deneyimdir elbette ama hareketin ne olacağı, nasıl olacağı, ne zaman başlayacağı stratejiye bağlıdır. Strateji olmadan kör gibidir yönetici. Alet dolu çantası olup hangi aleti ne zaman ve nasıl kullanacağını bilmeyen marangoz gibidir. Ne kadar tecrübeli olduğu önemlidir tabii ki ama ne kadar değişik yollarda giderek sonuca ulaştığı da en az o kadar önemlidir.

Kutup yıldızının konumu ile de bulunur yol ama hava bulutluysa yolda kalmak kaçınılmazdır.

Strateji yöneticinin pusulasıdır.

 

Yazı: Engin BARAN, MG Kurucu Ortak
Şununla Paylaş
Bir cevap yazın